Over P. Rijneveen

Eind 1989 ben ik van Rotterdam naar Dordrecht verhuisd. Op mijn 35e dus. In het Dordtse ging ik een huis met een tuin bewonen. Die tuin, mijn interesse in gedistilleerd en mijn onvrede met de kwaliteit van het gedistilleerd hebben de aanzet gegeven tot het beginnen van een eigen distilleerderij.
In mijn tuin had ik verschillende soorten fruit en noten. De Japanse wijnbes, met drie stokken aanwezig, was in gedachten een complete plantage, de wijnranken aan mijn balkon een onafzienbare rij met wijnstokken. Dan waren er nog hazelnoten, aardbeien, aardappelen en aalbessen. Al met al was er best wel wat fruit waar wat mee kon gebeuren.

Bij dat gebeuren komt mijn interesse voor het distilleren van pas. Alhoewel mijn eerste proeve van bekwaamheid het brouwen van broodbier was. Iets wat mijn familie nog helder voor ogen staat. Het door mij gebrouwen bier, bitter, zuur en met een brandsmaak, bevatte zoveel koolzuur dat de fles van anderhalve liter in een keer leeg spoot over de in de tuin verzamelde familie leden.
Na het bier kwam de wijn, van de verschillende soorten fruit maakte ik wijn. Hier deed ik kennis mee op die me later bij het maken van brandewijnen goed van pas kwam.

Na een lange speurtocht, internet en Google waren er nog niet, vond ik een distilleerkolom en kon ik in de keuken aan de slag om de toch niet zo drinkbare eigen wijnen af te stoken. En zie het wonder geschied. De zure niet lekkere vruchtenwijnen veranderde in een zachte, smakelijke brandewijn. In de zelfde tijd ben ik begonnen om een vergunning aan te vragen, dat heeft de nodige moeite gekost. Maar uiteindelijk na een aantal jaren kon ik in 1997 op de Groenmarkt beginnen.

Ik ben nu behoorlijk wat jaren bezig en boek nog steeds vooruitgang in de kwaliteit, die al zeg ik het zelf, altijd al goed is geweest.

Prijswinnaar
Voor enkele dranken heb ik prijzen mogen ontvangen, namelijk:

November 2010
Winnaar ‘t Groentje 2010, streek product van het jaar, ‘t Groene Hart , voor Eau de vie de Prumes (Pruimenbrandewijn) = Pruymweijn maar als zodanig niet te koop bij mij maar bij ‘t Groen Hart.

Maart 2010
Applaus prijs Genever college Nimmer Zat voor HEL

Oktober 2000
1e prijs in de klasse Distillaat voor de Pruymweijn.


Contact

P. Rijneveen Branderij/Distilleerderij

Groenmarkt 4
3311 BE Dordrecht

Telefoonnummer: 06 142 965 83 info@branderij-distilleerderij.nl